Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012


Ο Καρυοθραύστης - Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι  

Πράξη 1η  

Ο Ντρόσσελμαϊερ, ένας μάγος και κατασκευαστής μηχανικών παιχνιδιών, κατασκεύασε κάποτε μια ποντικοπαγίδα με την οποία σκότωσε τα μισά από τα ποντίκια που ζούσαν σ' ένα βασιλικό παλάτι. 
Για να τον εκδικηθεί η βασίλισσα των ποντικών μεταμόρφωσε τον ανιψιό του , Χανς Πίτερ σε έναν άσχημο καρυοθραύστη. Τα μάγια θα μπορούσαν να λυθούν μόνο αν κατάφερνε ο Καρυοθραύστη να αγαπηθεί από μια νεαρή κοπέλα και να σκοτώσει τον βασιλιά των ποντικών.
Ο Ντρόσσελμαϊερ, προσκεκλημένος στο πάρτι της οικογένειας Στάλμπαουμ προσφέρει τον καρυοθραύστη δώρο στην κόρη της οικογένειας Κλάρα.
Η Κλάρα ερωτεύεται το καινούριο της παιχνίδι.
Μετά το πάρτι η Κλάρα κατεβαίνει από το δωμάτιό της κρυφά για να βρει τον Καρυοθραύστη, αλλά εκεί την περιμένει ο Ντρόσσελμαϊερ.
Μεταμορφώνει το δωμάτιο σε πεδίο μάχης και τα παιχνίδια σε στρατιώτες, τα οποία, με αρχηγό τον Καρυοθραύστη, μάχονται τους ποντικούς.
Με τη βοήθεια της Κλάρας ο Καρυοθραύστης σκοτώνει το βασιλιά των ποντικών και μεταμορφώνεται σε Χανς Πίτερ. Ο Ντρόσσελμαϊερ τους στέλνει ταξίδι από τη χώρα του Χιονιού στο βασίλειο των Ζαχαρωτών.

Πράξη 2η  

Οι άγγελοι των Χριστουγέννων συνοδεύουν την Κλάρα και το Χανς Πίτερ στο ταξίδι τους με σκοπό να συναντήσουν τη Νεράιδα των Ζαχαρωτών και τον Πρίγκιππά της.
 Ο Χανς Πίτερ  αφηγείται την περιπέτειά του και το πώς η Κλάρα του έσωσε τη ζωή.
Συμμετέχουν σε μια λαμπρή γιορτή, την οποία έχει διοργανώσει ο Ντρόσσελμαϊερ προς τιμή τους.
Η Κλάρα ξυπνάει στο σαλόνι του σπιτιού της. Βγαίνει έξω και συναντάει κάποιον παράξενα γνωστό νεαρό.
Ο Χανς Πίτερ επιστρέφει στο εργαστήριο του θείου του, Ντρόσσελμαϊερ. Τα μάγια έχουν λυθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου